Útmutató az ivóvíz utókezelési technológiákhoz háztartási használatra!
Bevezetés:
Ez a dokumentum útmutató a háztartási vízkezeléshez, nem pedig ajánlás. A háztartási vízkezelő rendszer telepítése előtt konzultáljon a helyi egészségügyi osztály környezet-egészségügyi tanácsadóval.
Szűrés:
A szűrés olyan fizikai folyamat, amely akkor következik be, amikor folyadékok, gázok, oldott vagy szuszpendált anyagok tapadnak egy abszorbens közeg felületére vagy pórusaiba.
A szennyeződések szűrése nagymértékben függ a szennyezőanyag mennyiségétől, a szennyező részecske méretétől és a szennyező részecske töltésétől. A háztartás vízigényétől függően a szűrés előtti előkezelés magában foglalhatja a központi vízszűrő alkalmazása, valamint egyéb előkezelési eljárásokat a szűrő membránfelületének védelme érdekében.
Mikroszűrés:
A mikroszűrő szűrő pórusmérete körülbelül 0,1 mikron (a pórusméret tartomány szűrőnként 0,02 mikron és 5 mikron között változik):
A mikroszűrés nagyon hatékony az állati jellegű egysejtűek (például Cryptosporidium, Giardia) eltávolításában.
A mikroszűrés mérsékelten hatékony a baktériumok (például bélrendszeri fertőzés, Salmonella, Shigella, E. coli) eltávolításában.
A mikroszűrés nem hatékony a vírusok (például Enteric, Hepatitis A, Norovirus, Rotavirus) eltávolításában.
A mikroszűrés nem hatékony a vegyszerek eltávolításában.
Ultraszűrés:
Az ultraszűrő szűrő pórusmérete körülbelül 0,01 mikron (a pórusméret tartomány szűrőnként 0,001 mikron és 0,05 mikron között változik; a molekulatömeg-levágás (MWCO) 13 000 és 200 000 dalton között van). A dalton az atomok és molekulák tömegének meghatározására használt mértékegység.
Az ultraszűrő szűrők méret, súly és töltés alapján távolítják el a részecskéket.
Az ultraszűrés nagyon hatékony az egysejtű mikroorganizmus eltávolításában.
Az ultraszűrés nagyon hatékony a baktériumok (például Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli) eltávolításában:
Az ultraszűrés mérsékelt hatékonysággal távolítja el a vírusokat (például Hepatitis A, Norovirus, Rotavirus).
Az ultraszűrésnek alacsony a hatékonysága a vegyszerek eltávolításában.
Nanoszűrés:
A nanoszűrés szűrő pórusmérete körülbelül 0,001 mikron (a pórusméret tartomány szűrőnként 0,008 mikron és 0,01 mikron között változik; a molekulatömeg-levágás (MWCO) 200-2000 dalton) A nanoszűrő szűrők méret, súly és töltés alapján távolítják el a részecskéket
A nanoszűrés nagyon hatékony az az állati jellegű egysejtűek (például Cryptosporidium, Giardia) eltávolításában.
A nanoszűrés nagyon hatékony a baktériumok (például Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli) eltávolításában.
A nanofiltráció nagyon hatékonyan távolítja el a vírusokat (például Hepatitis A, Norovirus, Rotavirus).
A nanoszűrés mérsékelten hatékony a vegyszerek eltávolításában.
Fordított ozmózis szűrés:
A fordított ozmózisos rendszerek olyan eljárást alkalmaznak, amely megfordítja a víz áramlását az ozmózis természetes folyamatában, így a víz egy töményebb oldatból egy félig áteresztő membránon át hígabb oldatba kerül. Az elő- és utószűrőket gyakran magával a fordított ozmózisos membránnal együtt építik be.
A fordított ozmózis szűrő pórusmérete körülbelül 0,0001 mikron.
A fordított ozmózisos rendszerek nagyon hatékonyak az az állati jellegű egysejtűek (például Cryptosporidium, Giardia) eltávolításában.
A fordított ozmózis rendszerek nagyon hatékonyak a baktériumok (például Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli) eltávolításában.
A fordított ozmózis rendszerek nagyon hatékonyak a vírusok (például, hepatitis A, norovírus, rotavírus) eltávolításában.
A fordított ozmózis rendszerek eltávolítják a szokásos kémiai szennyeződéseket (fémionok, vizes sók), beleértve a nátriumot, kloridot, rezet, krómot és ólmot; csökkentheti az arzént, fluoridot, rádiumot, szulfátot, kalciumot, magnéziumot, káliumot, nitrátot és foszfort.
Desztillációs rendszerek
A desztillációs rendszerek a vizet forráspontig melegítik, majd összegyűjtik a kondenzálódó vízgőzt és sok szennyeződést hátrahagynak.
A desztillációs rendszerek nagyon hatékonyak az az állati jellegű egysejtűek (például Cryptosporidium, Giardia) eltávolításában.
A desztillációs rendszerek nagyon hatékonyak a baktériumok (például Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli) eltávolításában:
A desztillációs rendszerek nagyon hatékonyak a vírusok (például hepatitis A, norovírus, rotavírus) eltávolításában.
A desztillációs rendszerek eltávolítják a szokásos kémiai szennyeződéseket, beleértve az arzént, báriumot, kadmiumot, krómot, ólmot, nitrátot, nátriumot, szulfátot és számos szerves vegyszert.
Ultraibolya kezelőrendszerek (előszűréssel)
Ultraibolya kezelés előszűréssel egy olyan kezelési eljárás, amely ultraibolya fényt használ a víz fertőtlenítésére vagy a jelenlévő baktériumok mennyiségének csökkentésére.
Az ultraibolya kezelőrendszerek nagyon hatékonyak az az állati jellegű egysejtűek (például Cryptosporidium, Giardia) eltávolításában.
Az ultraibolya kezelőrendszerek nagyon hatékonyak a baktériumok (például Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli) eltávolításában:
Az ultraibolya kezelőrendszerek nagy hatékonysággal eltávolítják a vírusokat (például hepatitis A, norovírus, rotavírus).
Az ultraibolya kezelőrendszerek nem hatékonyak a vegyszerek eltávolításában.
Vízlágyítók
A vízlágyítók ioncserélő technológiát alkalmaznak a kémiai vagy ioneltávolításra, hogy csökkentsék a víz keménységének (kalcium, magnézium) mennyiségét; vas és mangán, nehézfémek, bizonyos radioaktivitás, nitrátok, arzén, króm, szelén és szulfát eltávolítására is. Nem védenek a az állati jellegű egysejtűek, baktériumok és vírusok ellen.
Kérjük, ne feledje, hogy:
A használati hely (háztartási ivóvíz utótisztító) vízkezelő rendszerek jellemzően szakaszosan kezelik a vizet, és egyetlen csaphoz, például konyhai mosogató csaphoz vagy kiegészítő csaphoz szállítják a vizet.
A belépési pont (központi vízszűrő) vízkezelő rendszerek jellemzően kezelik a lakásba belépő víz nagy részét. A belépési pontrendszereket vagy egész házas rendszereket általában a vízmérő után szerelik fel.
A leírt kezelési technológiák egymással kombinálva is alkalmazhatók a nagyobb kórokozó-csökkentés érdekében.
Higiénia:
Amellett, hogy biztonságos ivóvizet biztosít háztartásának, megvédheti magát és másokat a víz által okozott betegségektől, ha bevezeti a megfelelő személyes higiéniát:
Mosson kezet ételkészítés és evés előtt, mosdóba járás után, pelenkázás után, valamint beteg gondozása előtt és után.
Értelmezés:
Giardia:
A Giardia egy olyan egysejtű, amely vízben, állati székletben fordul elő, s a vezetékes ivóvíz klórozása sem pusztítja el. Az emberi szervezetben viszonylag könnyen megtelepedik, és az esetek egy részében, felnőtteknél nagyjából felében, gyermekekben még ennél is nagyobb arányban okoz hasmenést.
Shigella:
A Shigella baktériumok nemzetségébe tartozó négy baktériumfaj okozta vérhas súlyos hasmenéssel járó fertőző betegség. Ezek a kórokozók savas környezetnek való ellenállóképességük miatt a legfertőzőbb kórokozók közé sorolandók, akár már kis mennyiségben is képesek betegséget okozni.
Campylobacter:
A Campylobacter-fertőzést vagy campylobakteriózist a Campylobacter baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok okozzák leggyakrabban a hasmenéses betegségeket az Egyesült Államokban. Hazánkban pedig ez a fertőzés fordul elő leggyakrabban a nyári hónapokban.
Cryptosporidium:
A megbetegedést egy apró egysejtű parazita, a Cryptosporidium okozza. A fertőzés egészséges immunrendszerű embereknél hasmenéssel jár, legyengült immunrendszer esetében viszont – kezelés nélkül – akár életveszélyes állapot is kialakulhat. A fertőzést az „utazók hasmenésének” is szokták nevezni, mivel a parazita gyakran fertőzött víz (patak, tó, forrás) fogyasztásával terjed.