Ivóvizeinkben található szennyeződések melyek a csapvizeinkben is megjelelhetnek!
Itt vannak a csapvíz leggyakoribb szennyezőanyagai, amelyek a legtöbb Magyar otthonban megtalálhatók, bár a határérték alatt!
Arzén!
Mi az arzén? (légykő,egérkő; nyelvújításkori magyar neve: mireny)
Az arzén egy természetben előforduló ásvány, amely megtalálható a földben, a kőzetben, a levegőben és még a vízben is.
Más elemekkel, például klórral, kén-dioxiddal vagy oxigénnel kombinálva idővel arzénmérgezést okozhat.
Az arzént iparilag is használják bányászati és mezőgazdasági folyamatokban. Amikor az arzént műtrágyákban és növényvédő szerekben használják, beszivároghat a talajvízbe, és kikerülhet az emberek csapjaiból.
A természetes arzén szintje gyakran magasabb a talajból származó vízben.
Milyen kockázatokkal jár az ivóvízben lévő arzén?
Az arzénnek két fő forrása van; szerves és szervetlen.
A szerves arzén nagyon alacsony toxikus. Emberben a szerves arzén a szervezetbe kerülése után néhány napon belül kiválasztódik.
A szervetlen arzén rendkívül mérgező, és számos egészségügyi problémát okozhat, például károsodott gyomor-, belek-, ideg- vagy bőrkárosodást okozhat.
A hosszú távú expozíció drasztikusan növeli a súlyosabb betegségek, például az arzénmérgezés, a szív- és érrendszeri betegségek, a neurológiai károsodások, a rák, a cukorbetegség vagy akár a halál kockázatát.
Kadmium!
Mi az a kadmium?
A kadmium egy nehézfém, amelyet általában műanyag termékekhez használt akkumulátorok és pigmentek előállítására használnak.
A fémbevonat és bevonat a kadmium leggyakoribb felhasználási területei közé tartozik, különösen a gépekben, a gyártásban, a fotózásban, valamint nikkel-kadmium- és napelemekben is használják.
A bányászati és olvasztási tevékenységek kadmiummal szennyezik környezetünket, és további kibocsátások, például a fosszilis tüzelőanyagokból, műtrágyákból, szennyvíziszapból vagy a föld alatti csövek korróziójából származó kadmium tovább fokozzák ezt.
Megvan az oka annak, hogy az embereket arra ösztönzik, hogy megfelelően ártalmatlanítsák a kadmiumtermékeket, például az akkumulátorokat, mert azok hulladéklerakókba, vízi utakba, víztisztító telepekre és végül a konyhai csapból kerülnek ki.
A hulladéklerakókban, amikor a kadmiumtermékeket gond nélkül ártalmatlanítják, a kadmium a talajba szivároghat, és végül vízforrásba kerül. Ez a vízforrás egy csapvízkezelő létesítménybe kerülhet, amely aztán a háztartási csaptelepekbe kerül.
Milyen kockázatokkal jár az ivóvízben lévő kadmium?
Ha folyamatosan fogyasztják a kadmiumot, az vesebetegséghez vezethet, és gyengítheti a csontokat. A kadmium nagyon nagy dózisa veseelégtelenséghez, máj- vagy szívbetegséghez vezethet.
Chromium 6!
Mi az: A hat vegyértékű króm ( króm(VI) , Cr(VI) , chromium 6 )
A króm 6 egy szagtalan és íztelen fém, amely természetesen megtalálható a kőzetekben, a talajban, a növényekben és a vulkáni porban.
A króm-6 a természetes krómlerakódások eróziójából származik.
Vannak bizonyított esetek, amikor a króm szivárgás, nem megfelelő tárolás és nem megfelelő ipari protokoll miatt kerül a környezetbe.
Milyen kockázatokkal jár a Chromium 6 fogyasztása?
A króm-6 már kis mennyiségben is okozhat bőrégést, tüdőgyulladást, szülés közbeni szövődményeket és gyomorrákot.
A króm egy mérgező fém, amely károsíthatja a vérsejteket. Genotoxikus és rákkeltő is, vagyis egészségtelen útra vezethet, ha nem kezelik megfelelően!
Klór!
A klór a periódusos rendszer kémiai elemeinek egyike.
A klór a világon a legszélesebb körben használt kémiai fertőtlenítőszer, amelyet víztisztításra használnak.
A klór nagyon hatékonyan elpusztítja a baktériumokat, de a víz megtisztítása után vízszennyező marad, ami nagyon káros a szervezetre.
A klór ivással és bőrrel érintkezve felszívódik.
Milyen kockázatokkal jár az ivóvízben lévő klór?
Amikor klórt adunk a vizünkhöz, az a vízben lévő más elemekkel kombinálva trihalogén-metánokat képez, amelyek a klór és a klóramin termékek melléktermékeivé válnak.
Ezek a klóros fertőtlenítési melléktermékek szabad gyököket termelnek a szervezetben, károsítják a sejteket, és nagyon rákkeltőek.
Mivel a klór képes elpusztítani a baktériumokat, elpusztítja a mikrobiomában, a bélben lévő egészséges baktériumokat. Pusztítást végez a test sejtjeivel, megfosztja tőlük az energiát, és szükségtelen kopáshoz és elhasználódáshoz vezet a testen.
A klór kiszáríthatja a bőrt és a hajat, irritálhatja a szemet, az orrot és a légutakat.
A klór fogyasztása idővel ételallergiát, asztmás tüneteket, végbél- és húgyhólyagrákot, rossz szag- és ízérzést, valamint különféle veleszületett rendellenességeket okozhat.
klóraminok (és monoklóraminok)
A klórt és a klóraminokat a víz fertőtlenítésére használják.
Ha ammóniát adunk a klórhoz, klóraminok képződnek.
Ha a klórt klóraminokkal és más fertőtlenítő melléktermékekkel kombinálják, a laboratóriumi vizsgálatok eredményei rákot okoznak.
Többféle klóramin létezik; beleértve a diklór-amint, monoklóramint, triklór-amint és a szerves klóraminokat. A monoklóraminok a leggyakoribb választás.
Milyen kockázatokkal jár az ivóvízben lévő klóramin?
A klóraminok felboríthatják a légzőrendszert, és számos tünetet okozhatnak, mint pl.
- Légzési problémák és fokozott asztmaveszély
- A véráramban a hemoglobin denaturációját termeli.
- Folyadék felhalmozódása a tüdőben
- Súlyos légszomj
- Száraz, viszkető, hámló bőr
- Korpásodás és viszkető fejbőr
- Szájszárazság, az ajkak és a torok
- Az emberek általában akkor észlelik a klóramin toxicitás tüneteit, amikor klórral vagy klóraminnal kezelt uszodákba látogatnak.
- A klóraminok kiszárítják a bőrt és a hajat, miközben problémákat okoznak a szervezet sejtjeinek és a bélrendszernek.
- Trihalometánok
Mik azok a trihalometánok?
A trihalogénmetánok olyan vegyületek, amelyekben a metán (CH4) négy hidrogénatomjából hármat halogénatom helyettesít.
A trihalogén-metánok (kloroform, bromoform, brómdiklór-metán és klór-dibróm-metán) klórral vagy klóraminnal kezelt ivóvízben találhatók.
A trihalogén-metánok akkor képződnek, amikor a klórvegyületek reakcióba lépnek a vízben a természetben előforduló egyéb vegyi anyagokkal a fertőtlenítési folyamat során.
Melyek a trihalometánok kockázatai?
Az ivóvíz THM-expozíciójával kapcsolatos legnagyobb problémák a vesék, a máj, a hólyag és a központi idegrendszer károsodása.
A trihalometánoknak való hosszan tartó expozíció a következő kockázatokkal jár.
Nitrátok!
Mik azok a nitrátok?
A nitrátok és a nitritek szilárd gáz halmazállapotú nitrogénvegyületek, amelyeket a növények könnyen feldolgoznak és felszívnak, ezért a nitrátokat leginkább műtrágyákhoz használják.
A mezőgazdaság nitrátokat használ a gyümölcs- és zöldségtermesztésben, valamint az állati takarmány készítésében.
A nitrátokat robbanóanyagok és gyógyszerek előállítására is használják.
Ha a kerti vagy növényi műtrágyát az eső patakokba, tavakba vagy folyókba juttatja, a nitrátszint megemelkedik.
Mezőgazdasági, élelmiszeripari és gyógyszerészeti felhasználása miatt végül bejut a vízrendszerbe.
Milyen kockázatokkal jár a nitrát?
A nitrátok túlzott fogyasztása káros lehet, mivel negatív hatással vannak a vér oxigénszállítására. A nitrátok methemoglobinémiát, közismert nevén kék baba szindrómát okozhatnak , ami olyan állapot, amikor a vér nem képes oxigént szállítani a sejtekhez.
A nitrátok jelentős kockázatot jelentenek a várandós vagy várandós nők és születendő gyermekeik számára.
A nitrátok születési és növekedési rendellenességeket is okozhatnak.
Felnőtteknél a nitrát pajzsmirigybetegséget vagy rákot okozhat.
Fluorid!
Mi az a Fluorid?
A fluor a periódusos rendszer kémiai elemeinek egyike. Vegyjele F, rendszáma 9. Régies magyar elnevezése folany.
A fluor a földben található szervetlen kémiai elem, amelyet a fogszuvasodás megelőzésére és a lepedék kezelésére használnak.
A fluoridot gyakran találja a fogkrémekben és más fogászati termékekben, és a kormányzat is hozzáadja az ivóvízhez, annak ellenére, hogy nincs bizonyíték arra, hogy megakadályozza a fogszuvasodást.
Ha arra kíváncsi, hogy a fluor veszélyes-e az egészségére, akkor igaza van.
Milyen kockázatokkal jár a fluorid fogyasztása?
Oktatóközpontunkban számos cikket publikáltunk a fluoriddal és annak kockázataival kapcsolatban. Egyre többen ébrednek rá a fluor igazságára és az általa okozott számos egészségügyi kockázatra.
A tudományosan bizonyított kockázatok közé tartoznak:
- Fogászati fluorózis (fluortúladagolás)
- A csontváz fluorózisa (fluortúladagolás)
- Az agy és a központi idegrendszer (CNS) károsodása
- Potenciális (közepes) rákkockázat
- A csonttörések fokozott kockázata
- Pajzsmirigy diszfunkció (a szervezet egyik fő mirigye)
- Károsodott szexuális fejlődés
- Cukorbetegség
Kell-e aggódnia az ivóvizében lévő fluor miatt? Ha ez nem elég ahhoz, hogy elriassza, semmi sem fog.
Nehézfémek (ólom, réz, arzén stb.)
Nehézfémeknek nevezzük azokat, amelyek sűrűsége viszonylag nagy. A nehézfémek közé tartozik a mangán, ólom, kadmium, higany, alumínium és arzén, amelyek mindegyike megtalálható az ivóvízben.
A nehézfémek már alacsony koncentrációban és kis mennyiségben is mérgezőek. Egyszerűen nem tartoznak az emberi testbe - pont.
A másik kihívás, hogy a nehézfémek nem távoznak könnyen a szervezetből, így idővel felhalmozódnak a szervezetben. A test összes fő szerve rosszul reagál a nehézfémek lenyelésére; a tüdő, az emésztőrendszer, az idegrendszer és az agy.
Milyen kockázatokkal jár a nehézfémek fogyasztása?
A Környezetvédelmi Ügynökség azt jelzi, hogy a nehézfémeket fogyasztó emberek akut és krónikus toxicitást, máj-, vese-, bélkárosodást, vérszegénységet és még rákot is veszélyeztethetnek.
A fémek felhalmozódása a szervezetben idővel súlyos egészségügyi problémákat okoz, amelyek gyakran életveszélyes állapotokhoz vezetnek.
Mikroműanyagok!
Mik azok a mikroműanyagok?
A mikroműanyagok olyan műanyagdarabok, amelyek 5 mm-nél rövidebbek, és a vízellátásunkba kerülnek. Hatalmas azoknak a termékeknek a száma, amelyek bocsánatmentesen tartalmaznak mikroműanyagot; kozmetikumok mikrogyöngyökkel, mosószerek, gyógyszerek, pelenkák, növényvédő szerek és még sok más!
Sajnos ezek a mikroműanyagok elkerülhetetlenül a környezetünkbe kerülnek.
Milyen kockázatokkal jár az ivóvízben lévő mikroműanyag?
A mikroműanyag fogyasztásával kapcsolatos legnagyobb kockázatok közé tartozik az idegrendszer, az endokrin rendszer, a mikrobióma és az immunrendszer megzavarása.
Számos tengeri állatunkat is veszélyezteti a mikroműanyag.
Ezért kell betiltani a palackozott vizet .
Miután a mikroműanyagok a szervezetben vannak, nagyon nehéz eltávolítani őket biológiai hozzáférhetőségük hiánya miatt. Ennek eredményeként a mikroműanyag expozíció számos egészségügyi kihíváshoz vezet, többek között
Mivel biológiailag nem lebonthatók, a szervezetbe kerülve idővel felhalmozódnak, ami a bélproblémáktól a hormonális problémákig bármit okoz.
A mikroműanyagok fejlődési, szaporodási, agyi, immunrendszeri és egyéb problémákkal kapcsolatosak.
A mikroműanyagok hatalmas környezeti válságot jelentenek, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában a környezet és a szervezet által okozott károkkal.
Baktériumok és Vírusok
Mi az a baktérium?
A baktériumok egysejtű szervezetek, amelyek nagy számban élnek a Föld szinte minden környezetében.
A leggyakoribb baktériumok közül az E. coli, amelyről a legismertebb az ivóvízproblémák okozója. Ha egy személy E.coli-fertőzött, olyan tüneteket tapasztalhat, mint a görcsök, hasmenés, hányás és láz.
Milyen kockázatokkal jár az ivóvízben lévő baktériumok fogyasztása?
Az ivóvízben lévő baktériumok a következő kockázatokat jelentik azok számára, akik azt isszák:
- Hasmenés
- Hányás
- Hányinger
- Görcsök
- Fejfájás
- Láz
- Fáradtság
Érthető, hogy ha nem kezelik, a bakteriális fertőzés súlyosabb egészségügyi állapotokhoz vezethet.
Ólom!
Az ólom egy nagyon mérgező nehézfém , amely természetesen megtalálható a földkéregben.
Az ólmot festékek, kerámiák, csövek, vízvezeték kellékek, forraszanyagok, benzin, akkumulátorok, lőszerek és különféle kozmetikumok készítésére használják, hogy csak néhányat említsünk.
Érthető, hogy az ólomnak abszolút nincs helye az emberi szervezetben.
Az a baj, hogy a csövek korrodálásakor ólom kerülhet az ivóvízbe, különösen akkor, ha a csöveken átfolyó víz savas. A savas víz hatására az ólom vízbe szivárog a csövekből, csapokból és szerelvényekből.
Milyen kockázatokkal jár az ólomfogyasztás
Az ólom nagyon agresszív a test sejtjeire és az emberi agyra. Ha fogyasztják, az ólom megtámadja a szervezet sejtjeiben lévő enzimeket, ízületi fájdalmakat, székrekedést, túlzott kimerültséget okozva, és megakadályozza, hogy az agy neuronjai kapcsolódjanak más neuronokhoz, hogy üzeneteket küldjenek és kommunikáljanak.
Az ólom már nagyon kis adagokban is egészségkárosodást okoz.
- Magas vérnyomás
- Ízületi fájdalom
- Izom fájdalom
- Csökkent memória vagy koncentráció
- Fejfájás
- Hasi fájdalmak
- Hangulati zavarok
- Csökkent spermiumszám és kóros spermiumok
Gyermekek fejlődési problémái, viselkedési és mentális zavarok, beszédkésések, görcsrohamok és késleltetett pubertás.
Higany!
A higany a periódusos rendszer egyik kémiai eleme. Vegyjele Hg, rendszáma 80.
A higany egy folyékony nehézfém, amely természetesen megtalálható a földben. A higany a talajerózió, az ipari folyamatokból származó szennyezés és a mezőgazdasági elfolyás révén kerül az ivóvízbe.
A fémes higanyt általában hőmérőkben, nyomásmérőkben, elektromos kapcsolókban, fénycsövekben és fogtömésekben használják.
A szervetlen higanyt (higany-kloridot) akkumulátorok, papír és vegyszerek előállítására használják.
A szerves higany (metil-higany) megtalálható a nagy halakban, például sügérben, cápában, kardhalban és tonhalban.
A higany kockázatai az ivóvízben
A higany rendkívül mérgező nehézfém, amely szennyezett víz ivása vagy szennyezett étel elfogyasztása révén felhalmozódhat a szervezetben, lassan károsítva a vesét.
A higany számos káros egészségügyi tünetet okozhat a szervezetben.
A higany idegrendszerre gyakorolt káros hatása jól dokumentált.
A szerves higanyvegyületek a legkárosabbak. Az emésztőrendszeren keresztül könnyen felszívódnak a vérbe, és nagy mennyiségben károsíthatják az idegrendszert és a veséket.
A szerves higany különösen káros a kisgyermekekre, mivel könnyen bejuthat az idegrendszerükbe, és megzavarhatja az agy fejlődését. A higany könnyen átjut az anya véréből a fejlődő csecsemőbe, és károsítja az agyat.
A higanyexpozíció főként halevésből és fogtömésből származik.
Az emberek különféle forrásokból, így az ivóvízből is ki lehetnek téve a higany hatásának.
Az emberi szervezetben túl sok higany súlyos agyi, idegrendszeri és vesekárosodást okozhat.
VOC!
A VOC-k felelősek az illatok és parfümök szagáért, valamint a szennyező anyagokért.
A VOC-k (illékony szerves vegyületek) kémiai alkalmazások, például festékek, benzin, oldószerek, tinták és ragasztók melléktermékei, amelyek levegővel érintkezve gázokká és gőzökké alakulnak.
Amikor felveszi egy állandó jelölőtoll fedelét, a tintában lévő illékony szerves vegyületek gőzének szaga érezhető.
A közönséges háztartási és ipari termékek VOC-okat bocsátanak ki a légkörbe, amelyek a talajon landolnak, és az illékony szerves vegyületek nem megfelelő ártalmatlanítása miatt a vízi utakban kötnek ki.
Az illékony szerves vegyületek gyakori formái a következők:
Trihalometán
PCE (perklór-etilén)
MTBE (metil-terc-butil-éter)
A trihalogén-metán (THM) a víztisztító telepek vízklórozásának közvetlen mellékterméke.
Amikor a klór reakcióba lép más szerves vegyületekkel a vízben, akkor ez a mérgező melléktermék jön létre.
A VOC-k (illékony szerves vegyületek) olyan általános háztartási termékekből származnak, mint a peszticidek, hobbiszerek, aeroszolos spray-k, tisztító- és fertőtlenítőszerek, valamint légfrissítők. Iparilag a VOC-k építőanyagokból, bútorokból, irodai berendezésekből, például fénymásolókból, nyomtatókból, szénpapírból, ragasztókból, ragasztókból, állandó markerekből és fényképészeti vegyszerekből is származnak.
A PCE (perklór-etilén) egy másik melléktermék, amely oldószerekből, például zsírtalanítókból, cipőkrémből és más oldószerekből származik.
Az MTBE (metil-terc-butil-éter) üzemanyag-adalékanyag. Amikor az ólmozott üzemanyagot fokozatosan megszüntették, MTBE-t adtak az ólommentes benzinhez azokban az autókban, amelyeket eredetileg ólmozott benzin használatára terveztek. Nem sokkal később az MTBE elkezdett megjelenni a vízben a szivárgások és a talajba ömlések miatt.
Mik a VOC-k egészségügyi kockázatai?
- Az illékony szerves vegyületek a következő mellékhatásokat okozzák:
- a szem, az orr és a torok irritációja,
- fejfájás,
- koordináció elvesztése,és hányinger.
- A hosszan tartó expozíció károsíthatja a májat, a vesét és a központi idegrendszert.
Gyógyszerek az ivóvízben!
A gyógyszerek ember által előállított vegyi anyagok, amelyeket vényköteles gyógyszerekben használnak emberek és állatok számára.
A gyógyszerészeti gyógyszerek rosszul kezelt létesítményekből, például idősotthonokból, kórházakból, gyógyszergyárakból kerülnek a vízbe. Ismét a fel nem használt gyógyszerek nem megfelelő ártalmatlanítása a szennyeződés leggyakoribb formája, amelyet a biológiai hulladékfolyamatok követnek.
Bármilyen gyógyszert sem metabolizál a szervezet, azokat a szervezet a fürdőszobában választja ki.
Bár az expozíciós szintek a legtöbb esetben meglehetősen alacsonyak, nem lehet tudni, mi lesz az egyes személyek reakciója egy adott gyógyszerre, és bizonyos esetekben a gyógyszerek idővel felhalmozódhatnak a szervezetben.
A gyógyszerkészítmények ivóvízben történő fogyasztásának kockázatai
Egyes antibiotikumok allergiás reakciók kockázatát hordozzák magukban, amelyek közül néhány súlyos lehet, például csalánkiütés, légutak duzzanata és anafilaxia.
Más gyógyszerek, például a hormonok jelentősek lehetnek annak a ténynek köszönhetően, hogy a hormonok nagyon alacsony koncentrációban fejtik ki hatásukat az emberi szervezetben.
- antibiotikumok,
- antidepresszánsok,
- vérhígítók,
- szívgyógyszerek (ACE-gátlók, kalciumcsatorna-blokkolók, digoxin),
- hormonok (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron),és fájdalomcsillapítók.
A víztisztító telepek nincsenek felszerelve arra, hogy eltávolítsák ezeket az anyagokat az ivóvízből, így rajtunk múlik, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem fogyasztjuk el, amikor vizet iszunk.
Melyek az ivóvízben lévő peszticidek kockázatai
A gyomirtókhoz hasonlóan az ivóvízből származó peszticidek fogyasztásából eredő egészségügyi kockázatok a következők lehetnek:
Az idegrendszer károsodása
Egyesek irritálhatják a szemet, a bőrt vagy a légutakat
Néhányuk rákot okoz (rákkeltő)
Más peszticidek hatással vannak a hormonokra vagy az endokrin rendszerre
Paraziták és ciszták!
Mik azok a paraziták és ciszták?
A parazita olyan organizmus, amely egy másik szervezet belsejében vagy tetején él, és táplálékát a gazdaszervezettől kapja, a gazdaszervezet költségére. A vízben található leggyakoribb paraziták a Cryptosporidium és a protozoan.
Ezek a paraziták a fertőzött állatok vagy emberek ürülékéből kerülnek a felszíni vízforrásokba . A ciszták a vízben található mikrobiális paraziták.
Melyek a paraziták és ciszták veszélyei az ivóvízben?
Ha parazitákkal szennyezett vizet fogyasztott, az alábbi tünetek közül egyet vagy többet tapasztalhat:
- Gyomorgörcsök
- Gyomorfájdalom
- Hányinger
- Hányás
- Duzzadt nyirokcsomók
- Emésztési problémák
- Hasmenés vagy tartós gázképződés
- Kiütések, ekcéma, csalánkiütés vagy viszketés
- Izom- vagy ízületi fájdalom
- Testünknek tiszta vízre van szüksége
"A kifejezések értelmezéséhez felhasználtuk a Wikipédia segítségét"