Mi teszi a vizet keményé, és hogyan javítható a víz keménysége!

Mi teszi a vizet keményé, és hogyan javítható a víz keménysége!

  admin

 (0)    0

  A víz minden élet alapjaVíztisztítókról amit tudni kell  

Mi teszi a vizet keményé, és hogyan javítható a víz keménysége!

 

A Magyarországon a fogyasztók által jelentett leggyakoribb vízminőségi probléma a kemény víz. A geológiai kutatások szerint az ország több mint 85 százalékában kemény víz található. Tehát akkor mitől kemény a víz, és mit tehetnek a fogyasztók ennek a problémának a kezelésében? 

Kemény víz:

Mivel a föld vizének több mint 60 százaléka talajvíz, a kőzeten és a talajon keresztül haladva ásványi anyagokat, köztük kalciumot és magnéziumot vesz fel útközben. Ez a két szennyezőanyag a vízben általában "keménységnek" nevezik. Általánosságban elmondható, hogy a keménységet szemenként / gram per gallonban (gpg) mérjük. Például, ha a vízteszt 1,0-3,5 gpg tartományt mutat, a vizet kissé keménynek tekintik. Ha a mérés nagyobb, mint 10,5 gpg, a vizet nagyon keménynek minősítik. 

A kemény víz könnyen detektálható, még akkor is, ha az ember személyes higiéniát végez, például hajmosást, vagy a felszerelések és készülékek megjelenése vagy a fűtési költségek megváltozása révén. 

Az eldugult csövek és / vagy készülékek a kemény víz jele lehet. Kemény víz ásványi lerakódások képződhetnek a kávéfőzőkben, és csövekben vagy vízvezeték-berendezésekben felhalmozódhatnak. A fogyasztó észlelheti a csökkent vízáramlást, valamint a javító személyhez intézett hívások számának növekedését.

A fogyasztók észrevehetnek egy réteget a kádjukon vagy a zuhanycsempéjükön, vagy akár magukon is. A megmaradt réteg gyakran további súrolást és súrolást eredményez az érintett szerelvényekben, és a haj unalmas és sápadt lehet, és kiszáríthatja a bőrt.

A fogyasztók vízmelegítési költségei megnőhetnek a kemény víz hatására. Ha kemény vizet melegítenek, az ásványi anyagok kicsapódhatnak és vízkővé válhatnak. A felhalmozódás mellett az ásványi lerakódások szigetelő gátat képezhetnek a fűtőelem és a melegítendő víz között. 

A kemény vízben lévő kalcium és magnézium sok szappanra és mosószerre hat, csökkentve habosító és tisztító képességüket. Az általuk képzett szappanos maradványok csiszoló hatásúak lehetnek, és csökkenthetik a ruházat élettartamát.

Azokon a területeken, ahol a víz kemény vagy nagyon kemény, a helyi víziközmű kb- 5 vagy 6 gpg-ig megpuhíthatja a vizet. Ezt az értéket még mindig mérsékelten keménynek tartják, és a fogyasztók továbbra is kívánják a víz további lágyítását. A fogyasztók számára a leggyakoribb lehetőség az ioncserélő vízlágyítás az otthonban. A háztartási lágyításnak gazdasági értelme van, mert csak lágyítja a mosásra, tisztításra és egyéb otthoni felhasználásra használt vizet. A lágyítás a központi tisztítóban költséges, mert megpuhítja az összes vizet, beleértve azt is, amelyet tűzoltásra és utcák tisztítására, utcai kifolyónál használnak. 

Vízlágyítás

Sokféle lágyító létezik, mindegyiknek megvannak a maga előnyei. Az otthonokban leggyakrabban alkalmazott módszer a kationcsere, amelynek alapelvei egyszerűek. Az ion egy elektromosan töltött atom vagy atomcsoport. A kation egy pozitív töltésű ion. A víz megpuhul, amikor a keménységű ionokat (magnézium és kalcium) nátriumionokká cserélik. Ez a csere a lágyulási ciklus során egy gyantaágyban történik. 

Három fő rész alkotja a legtöbb vízlágyítót: 

Gyanta tartály - A gyanta ágyat tartalmazza.

Gyantaágy ez apró gyöngyszerű anyagból készül, gyakran sztirolból és divinilbenzolból. A gyöngyök pozitív töltésű ionokat, például nátriumot vonzanak és tartanak magukban, de kicserélik őket, valahányszor a gyöngy találkozik egy másik pozitív töltésű ionnal, például kalciummal vagy magnéziummal.


Sósvíz tartály ez a tartály az oldott sóoldatot tárolja, amely a gyanta regenerálásához szükséges. A regenerálás az ioncsere működésének megfordítására utal. A magnézium- és kalcium-ionokat a gyantagyöngyök elűzik és helyettesítik pozitív töltésű nátriumionokkal. A regeneráció akkor következik be, amikor a gyanta gyöngyöket erős sós vizes oldattal mossuk. A só kényszeríti a kalcium- és magnézium-ionok felszabadulását, majd az utánmosás során hulladékként ürítik őket. A gyöngyök készen állnak arra, hogy ismét keménységű ionokat vonzzanak a vízből. 

Sok beépített vízlágyító teljesen automatikus. Egy automatikus egység egy előre beállított óra szerint regenerálódik. Például be lehet állítani, hogy minden harmadik este 3 órakor regenerálódjon. Más rendszerek használhatnak elektronikus érzékelőt, amely a rendszert a vízhasználatnak megfelelően regenerálja. 


 (0)    0

A hozzászólást rögzítettük
Haggy üzenetet
Nem írhatsz megjegyzést, mert nem vagy bejelentkezve ügyfélként

Facebook komment